Taikofon

15 November 2019

Mistä se ääni kumajaa?

Taikofon ja HUMU Augmented Audio ovat lähikuuntelulaitteita. Ääni pulppuaa ihollesi aistittavaksi ja korvillesi kuultavaksi. Ympäristön hälyäänet eivät pääse sotkemaan kuuntelua ja näin saat kuullusta huomattavasti paremmin selvää. Itse olen kokeillut äänituntumalaitetta kielten opiskelussa. Minulla on selvästi auditiivisen hahmottamisen ongelmaa ja äänteiden erottelu on joskus hyvin haastavaa. Tarvitsen aina kirjoitetun tekstin, jotta saan sanasta selvää ja muistan sen vielä myöhemminkin. Yllätyksekseni huomasin kuunnellessani uusia sanoja äänituntumalaitteella, että osaan kirjoittaa ne kuu-lemani perusteella. Opiskelustani on tullut huomattavasti motivoivampaa, kun huomaan ymmärtäväni kuultua puhetta paremmin!

Monet hyötyvät myös äänikirjojen kuuntelusta äänituntumalaitteella mm. afaatikot ja lapset, jotka eivät jaksa keskittyä kuuntelemaan satuja. Haastattelemani erityisopettaja kertoi, miten huolissaan hän on ollut lapsista, joilla on ADHD-oireita ja jotka eivät jaksa keskittyä satujen ja tarinoiden kuuntelemiseen. Näiden lasten sanavarasto jää pieneksi, eivätkä he opi käyttämään kieltä monipuolisesti. Kerran hän sitten upotti Taikofonin säkkituoliin niin, että lapsi makasi Taikofonin ja säkkituolin päällä. Mitä ihmettä? Lapsi rauhoittui kuuntelemaan tarinan loppuun asti ja pyysi vielä lisää.

Äänituntumalaite vie sinut omalle äänituntumasaarekkeelle, missä ympäristön äänet eivät häiritse. Lisäksi matalat äänet tuntuvat kuuntelijan keholla värinänä. Monesti motorisesti levoton lapsi/nuori tarvitsee keholleen tuntumaa, jotta jaksaa istua paikallaan. Lapsi ns. unohtaa kehonsa (kehotietoisuus), jos siitä ei tule jatkuvasti jotain viestiä. Tällaiset lapset ovat jatkuvasti jonkinlaisessa liikkeessä, jotta keho pysyy mielessä ja hallinnassa. Äänituntumalaite auttaa siinä, että saat kuunnellessasi äänituntumalaitteesta jatkuvaa kehotuntemusta ääniaalloista. Tätä tuntemusta etenkin nuoret hakevat kuuntelemalla musiikkia niin lujaa, että varmasti musiikki myös tuntuu. Äänituntumalaitteella ei tarvitse kuunnella lujaa, kun siitä saa jo tuntuman pienemmälläkin äänen voimakkuudella.

Äänisisältö tulee aina isäntälaitteesta, joten vain mielikuvitus on rajana äänituntumalaitteen käytössä!

Mirja Linjama